VENI VIDI EDI BIBI – MEL ET VINUM je stručna gastro-e(t)no radionica posvećena sljubljivanju autohtonih medova i vina Vukovarsko-srijemske županije u provedbi Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda (članica UPU PGŽ) i Udruge pčelara “Nektar” iz Vinkovaca. Ona se održava 25. svibnja 2019. godine u okviru VII Rimskih dana u Vinkovcima i predstavlja nastavak vrlo dobro prihvaćenog programa sljubljivanja meda i vina započetog prošle godine na Beli Punedijak u Gradu Kastvu.

VENI VIDI EDI BIBI (hrv. došao sam, vidio sam, jeo sam, pio sam) parafrazira jedan od najslavnijih slogana u ikada izgovorenih u povijest – VENI VIDI VICI (hrv. došao sam, vidio sam, pobjedio sam) koja se pripisuje rimskom državniku i vojskovođi Gaju Juliju Cezaru izgovorenu povodom nevjerojatno brze odlučujuće pobjede u bitci kod Zele u današnjoj modernoj Turskoj.

 

 

Na ovaj način se želi iskazati poštovanje prema povijesnoj baštini rimskog grada Cibalia (današnji Vikovci) koja u urbanom kontinuitetu traje preko 2000 godina. Ona u svojem kontinuiranom postojanju obuhvaća kako med tako i vino, i to kao namirnice koje se na ovom prostoru proizvode i koriste tijekom cijelog tog vremena.

Stručna radionica VENI VIDI EDI BIBI je posvećena autohtonim medovima i vinima najistočnije hrvatske županije i dat će presjek mogućnosti spajanja njezinih autohtonih uniflornih medova i sortnih vina. Također će ukazati na potencijale hrvatskog istoka prema modernom promišljanju prehrane, one potencijale koji mogu iznjedriti i značajne gospodarske probitke za koje inače postoje sve komparativne prednosti.

 

VENI VIDI EDI BIBI

MEL ET VINUM

Sljubljivanje meda i vina Vukovarsko-srijemske županije

Subota, 25. svibnja 2019. god

13.00 sati, Restoran Orion, Vinkovci

 

Organizatori:

Hrvatska udruga senzorskih analitičara meda

Udruga pčelara “Nektar”, Vinkovci

 

Institucionalna potpora

Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije

Grad Vinkovci