U nastavku dostavljamo otvoreno pismo UPU PGŽ, gospođi Mariji Vučković, Ministrici poljoprivrede RH. Pitali smo je za obrazloženje, zašto nije bilo mjesta za najjaču hrvatsku veterinarsku stručnjakinju iz područja bolesti pčela, u sastavu Povjerenstva za izradu Pravilnika o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023-2027?

 

Mali Kijec 35,  51513 OMIŠALJ

OIB 89476729651 IBAN: HR 0724020061100758715 Erste Banka

Predsjednik: Nedjeljko Mrakovčić;

Tajnik: Mirko Almaši, E-mail mirko.almasi@gmail.com

 

Omišalj,  26.12.2022. godine

 

Ministarstvo poljoprivrede RH

Ul. grada Vukovara 78

10000 Zagreb

N/P. mr.sc. Marija Vučković, Ministrica

 

Predmet:        Zašto nema profesorice Ivane Tlak Gajger, dr.vet.med. u sastavu Povjerenstva za izradu Pravilnika o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023-2027?

– Otvoreno pismo Ministrici poljoprivrede

 

Poštovana gospođo Ministrice!

 

Nastavno na Vaše osnivanje Povjerenstva za izradu Pravilnika o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023- 2027 i odluku za imenovanje njegovih članova (od 02.09.2022.), slobodni smo Vam postaviti upit zašto u njega niste imenovala i najveću hrvatsku veterinarsku stručnjakinju za bolesti pčela, Ivanu tlak-Gajger, dr.vet.med., redovitu profesoricu Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

 

To nam je potpuno neshvatljivo s obzirom na to da se radi o velikoj stručnjakinji, voditeljici APISLab-a, jedinog hrvatskog ovlaštenog službenog dijagnostičkog laboratorija za bolesti pčela, akreditiranog prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007 (https://www.vef.unizg.hr/usluge/laboratoriji/laboratorij-za-bolesti-pcela-zavoda-za-biologiju-i-patologiju-riba-i-pcela-apislab/). Istaknuli bismo kako je upravo Vaše ministarstvo dodijelilo ovlaštenje ovom laboratoriju kao i činjenicu da bi profesorica Tlak Gajger, koja je jako puno radila na suzbijanju glavnih bolesti pčela u Republici Hrvatskoj, itekako imala što reći na ovom Povjerenstvu. To je posebno važno iz razloga što će nam upravo ono, u mnogome odrediti smjer razvoja hrvatskog pčelarstva u narednom petogodišnjem razdoblju. I onda se opravdano moramo pitati, zašto zašto ste Ministrice odlučila ne imenovati u njegov sastav i takvu stručnjakinju? Poglavito zbog toga što pouzdano znamo da se za nju otima, ne samo Europa već i cijeli svijet?

 

Profesorica Tlak Gajger je u tolikoj mjeri zadužila hrvatsko pčelarstvo da je i Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) smatrala primjerenim dodijeliti joj nagradu za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj (https://www.info.hazu.hr/2022/04/dobitnici-nagrada-hrvatske-akademije-znanosti-i-umjetnosti-za-2021-godinu/).

 

Ne želimo se uopće baviti kriterijima imenovanja kojima ste se vodila u procesu donošenja Odluke o imenovanju. To znate samo Vi i Vaši suradnici.

 

No vidimo da ste u međuvremenu potpisala i Odluku o Dopuni Odluke o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za izradu Pravilnika o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023-2027 (od 17.11.2022.). Tada ste u Povjerenstvo imenovala i neke nove članove. Iz toga zaključujemo da je bilo nekih naknadnih razmišljanja ili poticaja. No niti u toj Dopuni, nije bilo mjesta za profesoricu Tlak Gajger. Pa zar niste upravo Vi, u više navrata isticala ogroman značaj domaće struke za razvoj domaće poljoprivrede? Ovdje to ne vidimo gospođo Ministrice!

 

Obzirom da je u vrijeme pisanja ovog dopisa, još uvijek u tijeku e-savjetovanje svoj ćemo doprinos izradi Pravilnika, svakako dati i putem navedene e-platforme.

 

Poštovana Ministrice, zaista cijenimo Vaš dosadašnji doprinos hrvatskom pčelarstvu. Uz mnoštvo dežurnih kritičara kojih nikada neće nedostajati, mi prepoznajemo Vaš pozitivan utjecaj na rješavanje sveukupne pčelarske problematike. I upravo zato nam nikako nije jasno kako ste mogla dozvoliti da Vaše Ministarstvo napravi ovakav spektakularan propust te da se u ovo Povjerenstvo, ne imenuje najjača hrvatska veterinarska stručnjakinja za bolesti pčela. Niti odmah, niti u pripetavanju.

 

Lijepo bismo Vas molili za obrazloženje, zašto je došlo do ovog nevjerojatnog propusta od strane Ministarstva poljoprivrede RH?

 

Ako razlog leži u činjenici da je u navedeno povjerenstvo već imenovano nekoliko veterinara, u čiju stručnost nimalo ne sumnjamo, dozvolite nam da istaknemo slijedeću nepobitnu činjenicu – niti jedan od njih nije prof.dr.sc. Ivana Tlak Gajger, dr.vet.med.

 

S poštovanjem,

 

PREDSJEDNIK UPU PGŽ

Nedjeljko Mrakovčić v.r.

 

 

U privitku:

  • Odluka o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za izradu Pravilnika o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023-2027 od 02.09.2022.;
  • Odluka o Dopuni Odluke o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za izradu Pravilnika o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023-2027 od 17.11.2022.

 

Na znanje:

Hrvatski pčelarski savez, Predsjednik;

Ministarstvo poljoprivrede RH, Kabinet Ministrice;

Arhiva UPU PGŽ, ovdje;

Hrvatska pčelarska i javnost (https://upu-pgz.hr/upu-pgz-vijesti/zasto-profesorca-ivana-tlak-gajger-ne-moze-biti-clanica-povjerenstva-za-izradu-pravilnika-o-provedbi-intervencija-u-sektoru-pcelarstva-u-okviru-strateskog-plana-zajednicke-poljoprivredne-politike-repu/)

 

MPRH_Odluka-Povjerenstvo-2023-2025_02.09.2022  (PDF, 1.4 MB)

MPRH_Dopuna-odluke-Povjerenstvo-2023-2025_17.11.2022 (PDF, 782 KB)