Instaliranjem 13. mjerne stanice, Program motrenja medenja Primorsko-goranske županije je dobio novu dimenziju. Uz sufinanciranje od strane Općine Kostrena, na Podurinju je 04. svibnja 2021. godine, stavljena u funkciju još jedna najnovija mjerna stanica na području naše županije. Program kojeg provodi Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije (UPU PGŽ) – Primorsko-goranski pčelarski savez, pokrenut je 2016. godine, a sve u cilju što boljeg iskorištenja mednog potencijala našeg kraja. Sam program, do sada sufinanciran od Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije (poveznica) iz Stare Sušice te gradova i općina članica usmjeren je u potpunosti ka povećanju produktivnosti pčelarske proizvodnje te daljnjem unapređenju i razvoju pčelarstva u PGŽ (poveznica).

Osim prikupljanja podataka na mjernim stanicama, program predviđa i sustavne izvide medonosne situacije na terenu. To se posebno odnosi na praćenje pojave medne rose ali i pčelinju pašu zasnovanu na nektaru medonosnih biljnih vrsta (poveznica). Mreža mobilnih mjernih stanica omogućava elektroničko prikupljanje, dostavu i bilježenje dnevnih atmosferskih podataka kao i podataka o prinosu i temperaturi legla koje odašilju prema centralnoj mrežnoj lokaciji. Ovo je praktični primjer primjene najsuvremenijih tehnoloških rješenja za postizanje povećanja produktivnosti pčelarske proizvodnje (poveznica).

Pristup podacima je moguć je putem portala UPU PGŽ (https://upu-pgz.hr/motrenje-medenja-pgz/), gdje su javno objavljeni dobiveni podaci i na karti prikazane lokacije instaliranih mjernih stanica.

UPU PGŽ koristi priliku zahvaliti Općini Kostrena na potpori ovom programu.

 

Povezane vijesti:

  1. https://kanal-ri.hr/opcine/u-kostreni-stavljena-u-funkciju-terenska-mjerna-stanica-za-motrenje-medenja
  2. https://kostrena.hr/u-kostreni-stavljena-u-funkciju-terenska-mjerna-stanica-za-motrenje-medenja/
  3. https://nasakostrena.hr/u-kostreni-pustena-u-rad-mjerna-stanica-za-motrenje-medenja/
  4. https://www.riprsten.com/kostrena/kostrena-dobila-mjernu-stanicu-za-motrenje-medenja
  5. https://www.fiuman.hr/u-kostreni-stavljena-u-funkciju-terenska-mjerna-stanica-za-motrenje-medenja/
  6. https://torpedo.media/u-kostreni-stavljena-u-funkciju-terenska-mjerna-stanica-za-motrenje-medenja/
  7. https://rijecka.stvarnost.hr/u-kostreni-stavljena-u-funkciju-terenska-mjerna-stanica-za-motrenje-medenja/