Službeno je poništen pokušaj izborne muljaže napravljen na Izbornoj skupštini Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) od 14. svibnja 2022. godine. Rješenjem nadležnog tijela, poništen je izbor za člana i zamjenika člana Upravnog odbora iz Primorsko-goranske županije, .

 

Mutna posla

Da su tu posrijedi mutna posla, upozorilo se tada odgovornu osobu u HPS-u, gospodina Emila Horvatića, Tajnika HPS-a. No to je očito ostalo bez nekog posebnog efekta. Činjenica je da je i sama Izborna skupština HPS-a vođena tako da se nije uvažilo argumente gospodina Nedjeljka Mrakovčića, Njega je ipak kandidiralo 11 udruga članica HPS-a. Isto tako nisu uvaženi ni prigovori pčelarskih udruga, koji su pismeno dostavljeni Tajniku HPS-a. Više o tome je detaljnije obrazloženo u objavi „Zašto Mrakovčić ne smije postati član Upravnog odbora HPS-a?“.

 

Izborna Skupština HPS-a

I na samoj Izbornoj skupštini HPS-a, a nakon tumačenja Tajnika HPS-a, redom su odbačeni svi argumenti delegata koji su iznosili konkretne činjenice u prilog zakonitosti izbora gospodina Nedjeljka Mrakovčića.

Ali zato ih nije odbacio Gradski ured za opću upravu i imovinske – pravne poslove Grada Zagreba. Naprotiv, vrlo je jasno naveo kako su ti argumenti osnovani! Kao nadležno tijelo u postupku donio je 26. srpnja 2022. godine Rješenje u kojem je u potpunosti uvažio argumente gospodina Mrakovčića. Kao rezultat toga je, između ostalog, poništio i izbor člana i zamjenika člana Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) iz Primorsko –goranske županije.

 

Neovlašteno potpisivanje dokumenata

Rješenjem je jasno obznanjeno kako kandidature protukandidata, gospodina Ivice Fajdetića i njegovog zamjenika, gospodina Lavoslava Kneževića, nisu bile zakonski utemeljene. Pri tome je posebno istaknuo „neovlašteno potpisivanje podrške njihovoj kandidaturi“ od strane Damira Zanoškara iz Pčelarske udruge „Medun“ iz Delnica.

 

Je li netko morao konzultirati i Sud časti HPS-a?

Treba podsjetiti kako je sam gospodin Ivica Fajdetić, u veljači 2022. godine bio kažnjen od strane Suda časti HPS-a. Tada je Sud časti HPS-a odrezao opomenu gospodinu Fajdetiću, zajedno s predsjednicima još tri pčelarske udruge (PU Medun Delnice, PU Učka Opatija i PU Smreka Vrbovsko). To je učinio, između ostalog i „zbog njihovog podcjenjivanja, omalovažavanja i ismijavanja“ samog Časnog suda HPS-a (Zašto je Časni sud HPS-a izrekao opomenu Ivici Fajdetiću, Rešidu Selimoviću, Josipu Juričiću i Dinku Koliću?).

Izgleda kako ta činjenica nije nikome smetala prilikom ocjene kvalitete kandidata za Upravni odbor HPS-a. Isto tako ni kako je neslavno propala tužibaba navedene četvorke Časnom sudu HPS-a u prosincu 2020. godine. Naime, tada su Nedjeljka Mrakovčića pokušali diskreditirati pred ovim visokim tijelom HPS-a (Časni sud HPS-a o Nedjeljku Mrakovčiću).

 

Argumenti i činjenice

Argumenti i činjenice oko nepoštivanja Zakona i Statuta u postupku kandidature i izbora člana Upravnog odbora HPS-a i njegovog zamjenika iz Primorsko-goranske županije, bili su jasno izneseni i na samoj Izbornoj skupštini. Međutim, na Skupštini je „glavni pravnik“ HPS-a imao drugačije mišljenje. I to je lijepo vidljivo i iz samog Zapisnika sa Izborne skupštine HPS-a. No, Rješenje Gradskog ureda za opću upravu i imovinske – pravne poslove Grada Zagreba (Klasa UP/I-230-01/2022-004/1184, Ur.br: 251-04-11-22-6) od 26. srpnja 2022. godine, jasno je pokazalo kako je to bilo pogrešno. Jako pogrešno!

 

Samo prema Zakonu!

Gospodin Nedjeljko Mrakovčić je ponovno pokazao snagu argumenata i činjenica. Ako netko ne poznaje pravne propise, ili ih pogrešno tumači, to ne može biti praksa po kojoj se može i smije postupati u krovnoj pčelarskoj organizaciji. Mrakovčić je ponovno dokazao da se može i mora, postupati, samo i isključivo – PREMA ZAKONU!

 

UPU PGŽ i sve članice Primorsko-goranskog pčelarskog saveza čvrsto stoje iza svojeg Predsjednika, gospodina Nedjeljka Mrakovčića!