Sve pčelarske udruge, članice UPU PGŽ su redom ostale zatečene sadržajem javne objave kandidacijskih lista za Dopredsjednike Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS). Usprkos tome što je je kandidaturu gospodina Nedjeljka Mrakovčića i gospodina Mirka Almašija jednoglasno poduprlo svih 11 pčelarskih udruga, članica UPU PGŽ, to nije obznanjeno (A-Lista-kandidata-za-dopredsjednike-HPS-a).

 

Potpore kandidaturama Nedjeljka Mrakovčića i Mirka Almašija:

Biopčela, Udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike, Rijeka (Biopčela);

Udruga proizvođača meduna, Vrbovsko (Udruga_proizvođača_meduna);

Pčelarsko društvo Grada Čabra (Pčelarsko društvo grada Čabra);

Udruga pčelara grada Novi Vinodolski (Udruga pčelara Grada Novi Vinodolski);

Udruga pčelara Kadulja, otok Krk (Udruga pčelara Kadulja-Krk);

Pčelarsko društvo Rab (Pčelarsko društvo Rab);

Pčelarsko društvo Kuš grada Crikvenice i općine Vinodolske (Pčelarsko društvo Kuš-grada Crikvenice i Općine Vinodolske);

Pčelarska udruga Matulji (Pčelarska udruga Matulji);

Udruga pčelara Kastav (Udruga pčelara Kastav);

UP Kuš, Mali Lošinj – Cres (Udruga pčelara-Kuš-Mali-Lošinj-Cres);

Udruga pčelara Gorskog kotara “Žbela”, Delnice (Udruga pčelara Gorskog Kotara-Žbela)

 

Prigovori HPS-u i odgovori HPS-a

Nakon što je to uočeno gospodin Nedjeljko Mrakovčić je gospodinu Emilu Horvatiću, Tajniku HPS-a, pravovremeno uputio prigovor (Prigovor na objavu kandidata-08-05-2022) na izostanak javne objave njegove kandidature za izbor članova Upravnog odbora HPS-a, a koja je postala javno dostupna 02. svibnja 2022 na mrežnim stranicama HPS-a.  Za napomenuti je kako je na stranicama HPS-a objavlena lista kandidata za Dopredsjednike Saveza, a ne za članove Upravnog odbora HPS-a. Obzirom da u ovom trenutku Tajnik HPS-a predstavlja i zastupa Savez, tehničko objašnjenje koje je poslao nije dalo odgovor na ključno pitanje – tko tumači Statut HPS-a i na osnovi toga nekome želi objaviti kandidaturu, a nekome ne?

Poštovani g. Mrakovčić,

Hrvatski pčelarski savez (dalje: „Savez“) zaprimio je Vaš prigovor te Vas ovim putem obavještavamo da će isti biti dostavljen verifikacijsko-izbornoj komisiji te prezentiran Skupštini zajedno sa svim činjenicama i dokazima kao i javno dostupnim podacima te će Skupština donijeti konačnu odluku, a sve u skladu sa Statutom Saveza.

Za sva ostala pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Lp,

 Emil Horvatić, mag. iur.

 

Različiti kriteriji?

Koji je ovdje bio kriterij kojim se vodilo u izboru čija će kandidatura biti objavljena, a čija neće? Potpuno je jasno da će Skupština HPS-a na kraju o tome odlučiti. I da će svoju odluku temeljiti na činjenicama i dokazima. Samo se sada ozbiljno postavlja pitanje – Tko će Skupštini HPS-a i kako prezentirati te činjenice i dokaze?

Kako je i gospodin Almaši zatražio objašnjenje od Tajnika HPS-a je dobio je malo konkretniji odgovor o tome tko odlučuje:

Kandidature za tijela HPS-a šalju se na e-mail tajništva HPS-a (tajnik@pcela.hr) te ih tajnik prikuplja i dostavlja verifikacijsko – izbornoj komisiji od 3 (tri) člana na sjednici Skupštine, a koja utvrđuje njihovu pravovaljanost i na osnovi te pravovaljanosti predlaže Skupštini kandidate.“ Slijedom navedenog, sve pristigle kandidature pa tako i Vaša bit će dostavljene tijelu koje Skupština izabere da provodi provjeru i utvrđuje pravovaljanost pristigle dokumentacije te će to tijelo predložiti Skupštini donošenje konačne odluke o svim prijedlozima ili ako će biti potrebe zatražiti tumačenje od Skupštine.

No zato je Netko na stranicama HPS-a javno objavio kandidaturu samo gospodina Ivice Fajdetića, kao jedinog kandidata iz Primorsko-goranske županije. Ovo sliči kao da je taj Netko u HPS-u dao prednost ovoj kandidaturi u odnosu na onu gospodina Mrakovčića. Gospodina Ivicu Fajdetića, inače znamo kao člana HPS-a koji je 2021. godine dobio opomenu Časnog suda zbog omalovažavanja i nepoštivanja Časnog suda HPS-a. I kojeg podržava pet udruga od kojih dvije u roku za propisanom za slanje kandidatura nisu mogle priložiti zakonsko rješenje da su u mandatu (UP Medun Delnice_02.05.2022 UP Smreka Vrbovsko_02.05.2022). Ovdje se postavlja i pitanje zakonitosti i zakonske odgovornosti onih koji su te dokumente ovjerili, a da prethodno nisu bili upisani u zakonom nadležni registar. No, osim za Tajnika HPS-a, to je pitanje i za neke druge institucije Republike Hrvatske.

 

Prethodna iskustva sa manipulacijom Izborne skupštine

Još nam je u živom sjećanju manipulacija verifikacijsko-izbornom komisijom na zadnjoj izbornoj skupštini održanoj 07. travnja 2018. godine. Treba li podsjećati kako smo tada razotkrili pokušaj perfidnog miniranja kandidature gospodina Mrakovčića. Tada je to za rezultat imalo da je njegov ulazak u Upravni odbor HPS-a bio zakonski neminovan (Pobjeda argumenata i činjenica, 09.08.2018.). Naravno i posljedični ekspresni odlazak ključne igračice u tom procesu manipulacije (v.d. Tajnica otišla, probleme ostavila, 19.09.2018.).

 

Kako sada dalje?

Ono što nas posebno smeta jeste kako je Netko u HPS-u odlučio da kandidatura gospodina Nedjeljka Mrakovčića, Predsjednika UPU PGŽ, kojega je službeno podržalo 11 (jedanaest) pčelarskih udruga legalno registriranih i u mandatu, ne može biti javno oglašena na web stranicama HPS-a. Je li to ta ravnopravnost u prikazu činjenica i dokaza?

 

Puna podrška velike većine članica HPS-a iz Primorsko-goranske županije

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranski pčelarski savez čvrsto stoji iza svojeg Predsjednika. O tome najbolje govori cijeli niz žustrih prigovora članica HPS-a iz Primorsko-goranske županije koje su zadnjih dana upućene Tajniku HPS-a. Do trenutka objave ovog teksta, odgovori nisu zaprimljeni.